atelier: Schoolgebouw
Docenten: Gianni Cito, Wouter Kroeze & Kim Verhoeven
Duur: semester

Einzelgängerschool

De einzelgänger is een persoon die er voor kiest zijn eigen weg te gaan en samenwerking met anderen zoveel mogelijk mijdt. Oorspronkelijkheid en onafhankelijkheid zijn gemeenschappelijkheden van een verder sterk uiteenlopende groep.

De school heeft geen lokalen en de leerling geen vaste werkplek. Leraren bieden begeleiding op de werkplek van de leerling, of spreken af in een van de spreekkamers.

De muur is ingezet als organiserend element. Van de drie universele architectonische elementen dak, vloer en muur is de laatste het krachtigst om zowel fysiek als psychologisch ruimte af te scheiden. Het hele gebouw is opgevat als één muur. Doordat deze muur een uit bakstenen samengestelde massa betreft kan er ook massa worden uitgespaard. De muur kent daardoor een 'in' (rondgang) en een 'binnen' (uitsparing in de twee armen met de werkplekken).

De werkplekken worden gevormd door hangende wanden die net als het dak in beton zijn uitgevoerd. Einzelgänger ben je alleen te midden van anderen. Doordat de wanden zijn ‘opgetild’ weet je de ander in je nabijheid en deel je de ruimte terwijl de zelfstandigheid van de leerling gewaarborgd blijft.

Het gebouw wordt betreden via een tunnel die uitkomt in de zuidelijke arm. De uitgang bevindt zich juist aan de noordelijke arm. Vanuit de rondgang worden de werkplekken betreden. De deuren in deze gang openen slechts in één richting, waardoor je nooit iemand anders tegen komt. De deur die vanuit de werkplek toegang geeft tot het 'binnen' opent ook slechts naar een zijde, waardoor ook hier iedereen dezelfde richting op loopt. Als een leerling - bijvoorbeeld na een bezoek aan een spreekkamer- weer terugloopt naar zijn werkplek doet hij dit via de rondgang.

Waar de muur de binnenwereld organiseert bemiddeld het dak tussen de buiten- en binnenwereld. Het dak maakt niet alleen een 'onder', maar houdt de wereld op afstand. Vanaf de straat is het dak het meest zichtbaar doordat het gebouw verzonken is ten opzichte van de straat. De school bevindt zich in wereld, maar neemt daar niet actief aan deel.