Kenmerkend voor de hedendaagse Westerse wereld is dat steeds meer activiteiten vanuit economische principes beoordeeld worden. Zo ook onze temporele ordeningen. Het Ministerie van Tijd stelt zich strijdbaar op tegen deze ontwikkeling.

Dit ministerie is op hoofdlijnen uitgedacht en manifest gemaakt door er de plek voor te ontwerpen in een natuurgebied in de duinen ter hoogte van Wassenaar. In de verte is de hoogbouw van de regeringsstad te zien.
Het Ministerie van Tijd, dat zich grotendeels onder de grond bevindt, laat zich niet direct kennen maar daagt uit om gekend te worden. Door 'overlappende perspectieven' is er nergens een totaaloverzicht en moet de bezoeker met zijn lichaam door de ruimte bewegen om het gebouw te kennen. In plaats van tijd te willen symboliseren blijft het gebouw dicht bij de ervaring van tijd zoals we die in het dagelijks leven ervaren: de duur.
Het ministerie kent verschillende 'momenten' die door de grond heen prikken. Deze momenten vragen in het duinlandschap aandacht in ruimte, zoals een gebeurtenis dat doet in tijd. Tijd ervaren we immers alleen wanneer we ons er van bewust zijn. Op de 'momenten' bevinden zich de afdelingen van het ministerie. Deze zijn volledig opgetrokken uit houten balk- en plaatmateriaal. Ze symboliseren niets, maar zijn zuiver constructief. Binnen staan alleen een tafel en een stoel. Een groot raam geeft uitzicht op de omgeving.

Nominatie bni prijs 2014

Uit het juryrapport:
Harmen van der Wilt ontwierp een fictieve wereld; Een sterk filosofisch (fenomenologisch) gedreven onderzoek dat leidt to de programmering van een bouwwerk voor het Ministerie van Tijd. Het ontwerp blijft in al zijn facetten, van ruimtelijke ontwikkeling tot verschijningsvorm en materialisatie, zeer conceptueel van aard. Hij deed dit consequent en gaf hiermee impliciet en expliciet commentaar op het feit dat het vak van interieurarchitectuur is gekaapt door begrippen als budget, planning en efficiƫnte. De jury was getroffen door de passie en fascinatie voor het thema en erkent dat er een sterk concept is komen te liggen. Het gehele project is ondersteund met schetsen, tekeningen en mooie maquettes.